Podgotowana wcześniej kasza stanowi spód takiej tarty. Samą kaszę można wymieszać z oliwą, posiekanymi warzywami, ziołami - co tam komu w duszy gra. Potem na bazę z kaszy, uklepaną w tortownicy układamy warstwę ulubionych, warzyw, ragout mięsnego, ziół... A na wierzch takiej tarty nakładamy warstewkę kremu , np. z pomidorów albo sera...Co kto lubi i co komu potrzeba .
Jedno jest pewne: to forma dania, która przygotowana w odpowiedni sposób nada się i dla malucha, i dla rodzica. jest też okazją do wykorzystania różnych niewielkich resztek warzyw z naszej lodówki. Jako ambasador POLSKICH BANKÓW ŻYWNOŚCI I AKCJI " NIE MARNUJ JEDZENIA..." dbam szczególnie o to by nic się nie zmarnowało, a poza tym uwielbiam gotować " z niczego". Moją tartę z kaszy jaglanej dla całej rodziny przygotowuję bez soli, za to z ziołami i odrobiną pieprzu, a dla dorosłych jako dodatek do niej robię intensywny w smaku, słonawy, często ostry sos - dopasowany swoim składem oczywiście do ingrediencji tarty. Taki sos lub pasta stanowi doskonałe uzupełnienie smaku dla amatorów mocniejszych wrażeń.
Chcę by chłopcy lubili jeść warzywa a tarta z kaszy jaglanej jest też okazją do wprowadzania nowych do ich jadłospisu. Ten dzisiejszy przepis to sposób na poznanie papryki, ale to nie ona zagra dziś główna rolę...
Maj w pełni, a zatem... w roli głównej : SZPARAGI ! Moje Bliźniaki poznały i polubiły ich smak już kilka dni temu, jedząc swoją pierwszą zupę- krem z zielonych szparagów. W sezonie szparagowym jemy je często, więc dziś :
ZIELONO-SZPARAGOWA ZUPA-KREM i
FOT.M.Lewinska |
TARTA...
... Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI, PAPRYKĄ,CUKINIĄ,BAKŁAŻANEM, NATKĄ, DYMKĄ I ZIELONYMI SZPARAGAMI Z KREMEM Z KOZIEGO SERA I SERKA RICOTTA
fot.M.Lewinska |
*
-...najpierw odcięłam twarde końcówki od szparagów, i ugotowałam je, później przetarłam przez sito i dodałam masło...i zupa gotowa - kto będzie miał ochotę, ten zje( miękkie końcówki odłożyłam do tarty)
fot.M.Lewińska |
-...w wodzie " po szparagach" podgotowałam kaszę - tak al dente, żeby doszła w piekarniku
-...po wystudzeniu wymieszałam ją z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami( własnej produkcji), kawałeczkami grillowanego bakłażana i cukinii(tzw. resztkami z lodówki), posiekaną natką, cebulą dymką i małym ząbkiem czosnku. Jako nowość dodałam też pokrojoną małą czerwoną paprykę, krótko podpieczoną w piekarniku by łatwo zeszła z niej skóra( dla maluchów tak jest lepiej)...
fot.M.Lewińska |
-...wymieszaną z warzywami kaszę ugniotłam na dnie tortownicy...
-...główki szparagów tylko lekko zblanszowałam i pokroiłam na kawałki, ułożyłam z nich drugą warstwę
-...Potem na wierzchu posmarowałam tartę kremem z mieszanki serów. kawałki koziego sera typu camembert i kremowego koziego zmiksowałam z serkiem ricotta i...przypadkowo z... żółtkiem jajka, co właśnie mi się stłukło - wyszła kremowa i puszysta masa:)
fot.M.Lewińska |
-...wstawiłam do do rozgrzanego do 200. st. piekarnika z włączonym termoobiegiem i piekłam ok 15 min...i ...gotowe
fot.M.Lewińska |
SMACZNEGO!
fot.M.Lewińska |
...dla dorosłych jako dodatek podałam LUTENICĘ MACEDONSKĄ - ostrą pastę z grillowanych warzyw- jeden z naszych wakacyjnych chorwackich smaków...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz